logo
Zoeken naar:
Provincie:
 
Doelgroep:
Prijzen:
Dagbesteding:
Thema:
Soort:

Front-banner-Park-Bee

NESSC Kerstlezing: De ontwakende permafrost reus

16
dec
2018
NESSC Kerstlezing: De ontwakende permafrost reus

16 december 2018 15:30

(Opslaan naar agenda)

NEMO Science MuseumOok dit jaar organiseert NESSC de jaarlijkse kerstlezing gehouden door een klimaatwetenschapper over een prikkelend onderwerp!

De spreker van de vierde editie van de NESSC Kerstlezing is klimaatonderzoeker Jorien Vonk (Vrije Universiteit Amsterdam). In haar presentatie “De ontwakende permafrost reus” vertelt Jorien over haar onderzoek naar de dooi van permafrost in het noordpoolgebied – met gevolgen voor natuur, mensen en klimaat.

De NESSC Kerstlezing vindt dit jaar plaats op zondag 16 december in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Het bijwonen van de NESSC Kerstlezing is gratis en met het entreekaartje is het NEMO Science Museum vanaf 13:00 gratis te bezoeken.

Klimaatonderzoek aan het einde van de wereld
Een kwart van het landoppervlak van onze planeet is permanent bevroren. Deze dikke laag bevroren grond noemen we permafrost. Het vormt een stabiele basis voor infrastructuur zoals wegen en is bovendien een veilige opslagplaats voor enorme hoeveelheden dood plantenmateriaal. Door de sterke opwarming van de aarde is de permafrost in het noordpoolgebied echter begonnen met dooien. Dit veroorzaakt een heel scala aan effecten: voor ons, voor het landschap én voor het klimaat.

Tijdens haar lezing voert Jorien luisteraars langs veldwerklocaties in Canada en het afgelegen Siberië waar zij en haar team onderzoek doen naar specifieke effecten van dooiende permafrost op rivieren en kustzeeën. Ook zal ze meer vertellen over permafrost in het algemeen, wat er met permafrost gebeurt nadat de dooi intreedt en op welke manieren dit het klimaat beïnvloedt.

 

Programma:

13:00 – 16:00 uur Gratis bezoek aan NEMO Science Museum

15:30 – 16:00 uur Ontvangst met koffie en thee

16:00 – 17:30 uur Kerstlezing “De ontwakende permafrost reus” door Jorien Vonk

 

Heeft u interesse om de lezing bij te wonen? Meldt u zich dan snel aan via de NESSC website: http://www.nessc.nl/nl/kerstlezing-2018/. U kunt maximaal twee kaartjes op één naam reserveren. De zaal biedt ruimte aan zo’n 200 personen, dus wacht niet te lang met aanmelden!