Alle musea van Nederland

Waar ga jij naartoe?

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Beoordeel dit item
(1 Stem)

 

Jenevermuseum mét eigen branderij.

Schiedam dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de jeneverindustrie, die eeuwenlang de stad kenmerkte en zorgde voor welvaart. Het Jenevermuseum vertelt over deze belangrijke episode in de historie van de stad Schiedam en zorgt ervoor dat de waardevolle informatie over deze tijd goed bewaard blijft.

Zonde! Dat vond de distillateur van de B.A.J. Wittkampf moutwijnjenever halverwege de jaren zestig toen de laatste distilleerderij om financiële redenen moest stoppen. Hij wilde er alles aan doen om het aloude ambacht te behouden. En zo ontstond het idee voor een branderijmuseum, waarin het oer-Hollandse jenever stoken in ere werd gehouden.

Tegelijkertijd kwamen het Stedelijk Museum Schiedam en het Productschap voor Gedistilleerde Dranken met een vergelijkbaar idee. Zij toverden de kelder van het Stedelijk Museum Schiedam om tot Nationaal Gedistilleerd Museum waar de wereldberoemde ‘J-collectie’ getoond werd.

Beide organisaties staken in de jaren tachtig de koppen bij elkaar om hun collecties samen te voegen tot één museum. Een plan dat uiteindelijk gerealiseerd werd door de aankoop van een prachtig historisch pand aan de Lange Haven. Voorheen de branderij en distilleerderij van P. Melchers, ook wel ‘De Locomotief’ genoemd. Er was een ingrijpende restauratie en verbouwing nodig waardoor pas in 1996 het nieuwe Jenevermuseum, mèt eigen museumbranderij haar deuren kon openen.

Het Jenevermuseum wordt geëxploiteerd door stichting Jenevermuseum Schiedam. Het pand aan de Lange Haven is eigendom van stichting De Gekroonde Brandersketel. Dezelfde naam wordt gebruikt voor de huidige werkende branderij van het museum.