Allerhande bezienswaardigheden in Nederland

Waar ga jij naartoe?

Domies Toen

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

 

Een verrassende verscheidenheid aan sferen vindt u in Domies Toen, de unieke botanische tuin rondom de Petruskerk in Pieterburen. Het parkachtige van vijvers en oude bomen, formele vormen van buxushaagjes en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, en in het voorjaar natuurlijk vele stinzenplanten

. Domies Toen wordt volledig ecologisch beheerd en is bekend om zijn collectie vroegbloeiende stinzenplanten en dankt hieraan zijn museumstatus. Daarnaast is Domies Toen een tuin in Engelse landschapsstijl - in het Gronings: slingertoen.Domies Toen herbergt een grote verscheidenheid aan planten en oude historische elementen.Eén van die historische elementen is de "slingertoen", een tuin die in 1881 in Engelse landschapsstijl is aangelegd. In het voorjaar vindt u hier ook vele stinzenplanten. In Domies Toen staan nagenoeg alle bekende en minder bekende stinzenplanten. In 2005 heeft Domies Toen vanwege deze collectie dan ook haar museumstatus verkregen.Naast Domies Toen is de theeschenkerij te vinden, met een terras aan een oude middeleeuwse dobbe (waterplaats).

De theeschenkerij is gevestigd in een neogotisch gebouwtje uit 1888. Vroeger werd hier godsdienstonderwijs gegeven. Nu kunt u hier terecht voor koffie, thee, fris en gebak. U kunt er nestkasten, natuurboeken en plantenzaden kopen en u kunt er luisteren naar een vogelconcert.In de periode van mei tot de herfstvakantie kun je een speurtocht doen in de tuin: de kinderontdekkingstocht voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Met een loep, een potlood en een koffertje ga je de tuin in op zoek naar wat er allemaal groeit en leeft.

Je onderzoekt een oude boom, ruikt aan kruiden en ontdekt de wereld van vliegende insecten en kleine wriemeldiertjes. En je ontmoet de vroedmeesterpad!De rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk, gesticht door de bewoners van de voormalige borg Dijksterhuis, is in de zomermaanden eveneens te bezichtigen. Van 14.00 tot 17.00 uur.