Allerhande bezienswaardigheden in Nederland

Waar ga jij naartoe?

Ellert en Brammert

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Het openluchtmuseum Ellert en Brammert is genoemd naar twee reuzen uit een volksverhaal welke vierhonderd jaar geleden huisden in de omgeving waar het museum gelegen is. Toen het dorp Schoonoord 100 jaar bestond, heeft men als onderdeel van de festiviteiten wat plaggenhutten gebouwd. Men wilde het wonen van vroeger tijden laten zien. Dat werd zo'n succes dat er nogal wat uitbreidingen plaatsvonden.

Nu is het museum een aardig dorpje met veel verschillende soorten huizen, werkplaatsen, een school en zelfs een gevangenis. Zo kun je goed zien hoe de Drent vroeger leefde en werkte. Regelmatig zijn er activiteiten in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert: de spinster is regelmatig aanwezig en op woensdagmiddag is er voorlezen in het oude schooltje en het in bedrijf hebben van de houtzagerij en op zondag wordt er ook voorgelezen in het oude schooltje.

In het museum kun je ook een flinke verzameling van fossielen, ertsen, gesteenten en mineralen bekijken. In het park kunnen kids hun hart ophalen in een grote speeltuin en een kinderboerderij. In een oude boerenherberg kun je wat eten en drinken. Als je het spannende verhaal van Ellert en Brammert wil weten, kijk dan eens op hun website of beter nog: ga gewoon eens langs in Schoonoord. Dit jaar zijn er, op iedere zaterdag in de zomervakantie, ook demonstraties schapendrijven.