logo
Zoeken naar:
Provincie:
 
Doelgroep:
Prijzen:
Dagbesteding:
Thema:
Soort:

Front-banner-Park-Bee


Kazemattenmuseum
Reviews
Bezienswaardigheid
Museum
Cultuur
Halve dag
van 0 tot 10 euro
Alle leeftijden

Adresgegevens:


Afsluitdijk 5
8752 TP Kornwerderzand


E-mail:
Website:


Omschrijving:


Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk …
 
Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.

De strijd in Kornwerderzand is omgeven met vele mythen en vragen.
Op deze historisch plek is een al even bijzonder museum: Het Kazemattenmuseum.
In 5 Nederlandse kazematten, 1 Duitse bunker, 3 Duitse wachtlokalen en een bezoekerscentrum wordt op indrukwekkende wijze aandacht besteed aan die meidagen van 1940; maar ook aan de heldhaftige rol van de marine en de verzetsmensen in dit deel van Fryslân.  Een aantal kazematten is ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.

Vanaf 2016 is het Kazemattenmuseum deels volledig nieuw ingericht. In een duidelijke chronologische lijn wordt het verhaal beeldend verteld vanaf de bouw van de Afsluitdijk t/m de Koude Oorlog. In 2017 zal er wederom een deel opnieuw worden ingericht.  Zo komt er een spectaculaire 3D presentatie over de rol van de Koninklijke Marine.
Bezoekers beleven vele indrukwekkende verhalen in het museum opnieuw. Ook de jeugd verplaatst zich graag in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn.

In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Verder kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd en gewerkt. De nieuwe expositie is zo gemaakt dat bezoekers nu zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor de hele familie.Entreeprijzen:


Prijzen volwassenen € 6,00
Kinderen (4 - 12) € 3,00Wilt u extra informatie of reserveren?


Bent u enthousiast geraakt over dit uitje maar heeft u nog een vraag of wilt u een reservering maken? Klik dan op de button hiernaast en wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag of reservering beantwoorden!

Kazemattenmuseum

Afsluitdijk 5, Kornwerderzand, Friesland, 8752 TP

Routeplanner

Type hier uw vertrekadres:

Het museum is geopend van mei t/m oktober. De actuele openingstijden staan op de website.
Op afspraak is het museum tevens geopend voor groepen en rondleidingen.

Deel opTwitterDeel op LinkedInStuur door naar een vriendPrinten van deze pagina
FacebookTwitterLinked InStuur naar een vriendPrinten