logo
Zoeken naar:
Provincie:
 
Doelgroep:
Prijzen:
Dagbesteding:
Thema:
Soort:

Front-banner-Park-Bee


Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Reviews
Bezienswaardigheid
Museum
Cultuur
Halve dag
van 0 tot 10 euro
Ouderen
Volwassenen

Adresgegevens:


Lange Haven 74-76
3111 CH Schiedam

Telefoon: 010-2469676
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: http://www.jenevermuseum.nl


Omschrijving:


Jenevermuseum mét eigen branderij.

Schiedam dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de jeneverindustrie, die eeuwenlang de stad kenmerkte en zorgde voor welvaart. Het Jenevermuseum vertelt over deze belangrijke episode in de historie van de stad Schiedam en zorgt ervoor dat de waardevolle informatie over deze tijd goed bewaard blijft.

Zonde! Dat vond de distillateur van de B.A.J. Wittkampf moutwijnjenever halverwege de jaren zestig toen de laatste distilleerderij om financiële redenen moest stoppen. Hij wilde er alles aan doen om het aloude ambacht te behouden. En zo ontstond het idee voor een branderijmuseum, waarin het oer-Hollandse jenever stoken in ere werd gehouden.

Tegelijkertijd kwamen het Stedelijk Museum Schiedam en het Productschap voor Gedistilleerde Dranken met een vergelijkbaar idee. Zij toverden de kelder van het Stedelijk Museum Schiedam om tot Nationaal Gedistilleerd Museum waar de wereldberoemde ‘J-collectie’ getoond werd.

Beide organisaties staken in de jaren tachtig de koppen bij elkaar om hun collecties samen te voegen tot één museum. Een plan dat uiteindelijk gerealiseerd werd door de aankoop van een prachtig historisch pand aan de Lange Haven. Voorheen de branderij en distilleerderij van P. Melchers, ook wel ‘De Locomotief’ genoemd. Er was een ingrijpende restauratie en verbouwing nodig waardoor pas in 1996 het nieuwe Jenevermuseum, mèt eigen museumbranderij haar deuren kon openen.

Het Jenevermuseum wordt geëxploiteerd door stichting Jenevermuseum Schiedam. Het pand aan de Lange Haven is eigendom van stichting De Gekroonde Brandersketel. Dezelfde naam wordt gebruikt voor de huidige werkende branderij van het museum.Entreeprijzen:


Wilt u extra informatie of reserveren?


Bent u enthousiast geraakt over dit uitje maar heeft u nog een vraag of wilt u een reservering maken? Klik dan op de button hiernaast en wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag of reservering beantwoorden!

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Lange Haven 74-76, Schiedam, Zuid-Holland, 3111 CH

Routeplanner

Type hier uw vertrekadres:

Dinsdag t/m zondag 12.00 t/m 17.00 uur

Deel opTwitterDeel op LinkedInStuur door naar een vriendPrinten van deze pagina
FacebookTwitterLinked InStuur naar een vriendPrinten