logo
Zoeken naar:
Provincie:
 
Doelgroep:
Prijzen:
Dagbesteding:
Thema:
Soort:

Front-banner-Park-Bee


Museum van de 20e Eeuw
Reviews
gehandicapt vriendelijk
Bezienswaardigheid
Museum
Cultuur
Halve dag
van 0 tot 10 euro
Alle leeftijden

Adresgegevens:


Krententuin 24
1621 DG Hoorn


E-mail:
Website:


Omschrijving:


Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Er is immers heel veel veranderd in de afgelopen honderd jaar, thuis, op het werk, op school, in winkels. Neem een duik in je eigen verleden en dat van je (groot)ouders en verbaas je over de vele ontwikkelingen.

FEEST DER HERKENNING

Hoewel je soms verbaast bent over wat er allemaal is veranderd in de 20e eeuw, zul je ook veel herkennen. Die oude woonkamer doet denken aan de kamer van oma. Op die bromfiets heeft vader jaren rondgereden. Met dit speelgoed speelde ik vroeger ook en die radio stond bij ons thuis! Het Museum van de 20e Eeuw is een waar Feest der Herkenning. Je ontdekt leuke voorwerpen van vroeger, maar leert ook over armoede, hard en lang werken en eenvoudige woonomstandigheden. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel als in de 20e eeuw! Een eeuw die iedereen meer vrije tijd bezorgde, een ieder mobieler maakte, denk maar aan auto en (brom)fiets, een eeuw die ons over de hele wereld liet communiceren en onze samenleving drastisch veranderde.

MUSEUM VOOR IEDEREEN

Jong en oud herkent zaken in dit museum. Voor de één is dat het constructiespeelgoed Meccano, voor de ander de oranje emaille potten en pannen. De eerste spelcomputer met Pong of de oude videorecorder met pianotoetsen misschien. Het interieur van de Grutters-winkel of juist van de Fourniturenzaak. Het lavet in de oude badkamer of de kolenkachel in de jaren ‘50 huiskamer. Voor alle bezoekers zijn er herkenbare nostalgische objecten te bekijken. Vaak in een treffende opstelling als een oud klaslokaal, een winkel of een keukeninterieur.

OUDE GEVANGENIS

Het Museum van de 20e Eeuw is najaar 2011 verhuisd naar een groter pand: Op het Oostereiland, bij de mooie haven van Hoorn, stond een oude gevangenis jarenlang leeg. Na een uitgebreide restauratie heeft onder meer het museum hier een mooi en ruimer onderkomen gevonden. In de zalen waar vroeger gevangenen sliepen staan nu interieurs van vroeger en opstellingen en vitrines met honderden herkenbare objecten uit de vorige eeuw. Naast het museum treft u in het complex een Brasserie annex Hotel aan en Cinema Oostereiland. Voor bezoekers is er een Toeristisch Informatie Punt en er komt ook nog een museumhaven met werf voor de ‘bruine vloot’. Cruiseschepen van de ‘witte vloot’ leggen ook geregeld aan bij de steigers van het Oostereiland. Het is een mooie plek om even langs het water te flaneren of de enorme binnenplaats van de oude gevangenis te bekijken. In het Museum van de 20e Eeuw wordt de historie van de gevangenis en het Oostereiland verteld en is een oude alkoof (traliecel) te bewonderen.

MEER RUIMTE

Het Museum van de 20e Eeuw beschikt op het Oostereiland over een ruime MuseumShop, een ruimte voor de Educatieve Dienst waar o.a. schoolklassen ontvangen kunnen worden, een voor publiek gesloten Depot en een Open Depot waar het publiek zelf kan zien wat er zoal wordt verzameld en beheerd. Er zijn vier zalen waar wisselexposities getoond worden en zes zalen waar de vaste collectie te zien is. De entree van het Museum van de 20e Eeuw is te bereiken via de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland. Informatie over parkeren, entreeprijzen en openingstijden vindt u op de website van het museum.

TENTOONSTELLINGEN

Het Museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Zo is er steeds iets nieuws te ontdekken. Op de site van het museum, www.museumhoorn.nl , treft u het meest actuele aanbod van activiteiten en tentoonstellingen aan. U kunt zich ook abonneren op de digitale Nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven. De exposities gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen en spreken vaak ook een breed publiek aan.Entreeprijzen:


€ 10,- (16 jaar en ouder)
Kinderen van 4 t/m 15 jaar: € 5,00.
CJP : Euro 4,00Wilt u extra informatie of reserveren?


Bent u enthousiast geraakt over dit uitje maar heeft u nog een vraag of wilt u een reservering maken? Klik dan op de button hiernaast en wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag of reservering beantwoorden!

Museum van de 20e Eeuw

Krententuin 24, Hoorn, Noord-Holland, 1621 DG

Routeplanner

Type hier uw vertrekadres:

Maandag t/m vrijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur.

Wij zijn gesloten op 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koninginnedag.
Op 2e Kerstdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Paasdag en Hemelvaartsdag zijn wij wel geopend, maar vanaf 12 uur!

Deel opTwitterDeel op LinkedInStuur door naar een vriendPrinten van deze pagina
FacebookTwitterLinked InStuur naar een vriendPrinten